Terug naar overzicht Print deze pagina

Cervicale laminectomie en laminoplastie

Dit type van ingreep wordt verricht bij patiënten met een vernauwing van het wervelkanaal ter hoogte van de nekwervels.

De bedoeling van deze ingreep is om het wervelkanaal te verbreden door arthrose en de sterk ontwikkelde gewrichtsbandjes te verwijderen. Via een insnede ter hoogte van de nek wordt bij een cervicale laminectomie het doornuitsteeksel verwijderd alsook de wervelbogen. Op die manier wordt het wervelkanaal in diameter vergroot.

Bij een cervicale laminoplastie worden de wervelbogen niet verwijderd maar wordt via een klein plaatje de wervelboog opengehouden en ondersteund. Dit plaatje wordt gefixeerd met kleine schroefjes. Zo bekomt men een verwijding van het wervelkanaal.

De klachten die patiënten ontwikkelen met een cervicale spinale kanaalstenose zijn meestal neurologische uitval en gangstoornissen. Deze symptomen zijn de dag na de ingreep meestal niet erg verbeterd. Het duurt gemiddeld ongeveer een drietal maanden eer dat de patiënt een duidelijke verbetering ervaart in het gangpatroon. In regel dienen deze patiënten ook een intensief revalidatieprogramma te volgen.

De haakjes die gebruikt worden om de huid te sluiten kunnen 10 dagen na de ingreep worden verwijderd door de huisarts. Vaak kan het revalidatieprogramma op ambulante manier plaatsvinden. Een hospitalisatieduur van een 3 à 4-tal nachten is te voorzien. Een controle afspraak wordt meegegeven voor 6 weken na de ingreep.

In regel zijn de complicaties en risico's van deze ingreep gering. Als voornaamste vermelden we een nabloeding die op de zenuwen kan drukken.