Terug naar overzicht Print deze pagina

Cervicale foraminotomie

Deze operatie wordt verricht bij sommige patiënten met een nekhernia. Bij dit type ingreep wordt enkel de uitstulping die tegen de zenuw drukt verwijderd en wordt er geen gebruik gemaakt van een implantaat.

Deze ingreep heeft plaats via een kleine incisie ter hoogte van de nek. Tijdens de ingreep wordt de herniaprop, die tegen de zenuw drukt, verwijderd. De rest van de tussenwervelschijf wordt intact gelaten.  De huid wordt gesloten met een onderhuidse hechting die 10 dagen na de ingreep door de huisarts kan worden verwijderd.

In regel ervaart de patiënt de dag na de ingreep een quasi volledig verdwijnen van de uitstralende pijnklacht. Nekpijn ter hoogte van de wonde kan gedurende een 2 à 4-tal weken aanwezig zijn. Ontslag wordt meestal voorzien 1 dag na de ingreep. Bij het ontslag krijgt patiënt een controle afspraak voor 6 weken na de ingreep.

De enige beperking voor het uitvoeren van dit type ingreep is dat de patiënt een zachte hernia heeft zonder te veel arthrose en dat de hernia zich aan de zijkant van het zenuwkanaal bevindt. Hernia's die ontstaan in het midden van het zenuwkanaal kunnen via deze techniek niet worden verwijderd.