Terug naar overzicht Print deze pagina

DLIF

DLIF staat voor directe laterale interbofy fusie. Wanneer er een fusie van de lumbale wervels dient te gebeuren van het voorlaatste niveau L4/5 en hogerop wordt in eerste instantie beoordeeld of dit via de linkerflank kan worden verricht. Dit heeft tal  van voordelen ten opzichte van een posterieure benadering via de rug (zie verder).

Er wordt een kleine insnede van een 3 à 4-tal centimeter gemaakt ter hoogte van de linkerflank. De spieren van de buikwand worden geopend en via de m. psoas ("varkenshaasspier" dit is de spier die van de lendewervelkolom via de buik naar het bovenbeen loopt) wordt de zijkant van de wervelkolom bereikt. Vervolgens wordt via de zijkant de volledige tussenwervelschijf verwijderd, de tussenwervelruimte opgehoogd toot een normale hoogte om dan vervolgens een kooi in de tussenwervelruimte in te brengen. Deze cage is gevuld met een synthetisch product dat de botaanmaak tussen de twee wervels zal bevorderen. Vervolgens wordt het niveau gestabiliseerd door twee schroeven verbonden met een staafje.

Deze techniek heeft het grote voordeel dat er geen spieren moeten gekwetst worden en dat er geen enkele kans is op een uitval van de zenuwen gezien het zenuwkanaal via deze benadering volledig wordt gemeden. Daarom zal dan ook het herstel na deze ingreep veel vlotter gaan. Er zal veel minder nood zijn aan postoperatieve pijnmedicatie en de revalidatie zal sneller verlopen. Deze technien behoort tot de minimaal invasieve chirurgische technieken.

Er zijn bij deze techniek geen belangrijke complicaties te verwachten.