Terug naar overzicht Print deze pagina

ALIF

ALIF staat voor een anterieure lumbale interbody fusie. Wanneer een fusie van de lumbale wervels dient te gebeuren zal in eerste instantie ook gekeken en beoordeeld worden of dergelijke fusie via de buik of de linkerflank kan worden uitgevoerd.

Wanneer een fusie ter hoogte van het onderste segment L5/S1 dient te gebeuren zal de voorkeur uitgaan naar een ALIF-procedure. Hierbij benaderen we de wervelzuil via de buik.

Er wordt een kleine insnede van een 4-tal centimeter gemaakt tussen navel en schaambeen. Vervolgens wordt onder de buikspier en achter het buikvlies door de voorzijde van de wervelzuil bereikt. Daarna wordt de tussenwervelschijf volledig verwijderd, de hoogte van de tussenwervelschijf wordt hersteld en in de tussenwervelruimte wordt een kooi of cage ingebracht. Deze cage is gevuld met een product dat de botaanmaak stimuleert. Vervolgens wordt een driehoekige plaat aan de voorzijde van de wervelzuil gefixeerd met 3 schroeven.

Het grote voordeel van deze techniek is dat de rugspieren op deze manier volledig intact worden gelaten. Het is niet nodig om enige spier door te nemen of te ontzenuwen. Er is geen risico op verlammingen gezien via deze techniek het zenuwkanaal volledig kan mijden. De procedure duurt veel minder lang dan een PLIF-procedure. Dit alles heeft tot gevolg dat de patiënt na de ingreep sneller kan opstaan, veel minder nood heeft aan pijnmedicatie en een veel vlotter postoperatief herstel en revalidatie zal hebben. Deze techniek behoort tot de minimaal invasieve technieken.