Terug naar overzicht Print deze pagina

Lumbale microdiscectomie

Dit type ingreep wordt gebruikt voor patiënten met een lumbale discushernia.

Via een kleine insnede van een 3-tal centimeter wordt via een microchirurgische techniek mbv de operatiemicroscoop de hernia verwijderd. Tevens worden nog een aantal aanwezige losse fragmenten uit de tussenwervelschijf verwijderd.

De huid wordt gesloten met een onderhuidse hechting. De patiënt zal de dag na de ingreep al een duidelijke verlichting ervaren in het been. De pijnklachten zijn niet altijd volledig verdwenen. De 2de en 3de dag na de ingreep kunnen er soms wat meer pijnklachten ontstaan dan de 1ste dag na de ingreep omwille van zwelling van de zenuw. Vanaf dag 4 is er dan weer een verdere verbetering van de uitstralende pijnklachten. Afhankelijk van de duur en de intensiteit van de pijnklachten voor de ingreep kan het soms enige tijd duren vooraleer de pijn volledig verdwenen is.

10 dagen na de ingreep mag de huisarts de hechting verwijderen en kan ook de verdere afbouw van de analgetica worden besproken. Een controleafspraak wordt meegegeven bij ontslag, in regel 6 weken na de ingreep.

De eerste maand tot 6 weken na dergelijke ingreep is relatieve rust te voorzien. Dit wil zeggen dat zwaar rugbelastende activitetien tegenaangewezen zijn zoals heffen, bukken, tillen, autorijden of meerijden, langdurig zitten en fietsen.  Complicaties zijn zeer zeldzaam.  Als voornaamste vermelden we een nabloeding of infectie.